Ce reprezintă WordPress și de ce este un tool benefic pentru crearea de site-uri?

Dacă deții în prezent un business sau plănuiești să pui bazele unei afaceri, un site profesional și bine structurat îți poate oferi o vizibilitate mare în mediul online, iar noi avem soluția perfectă! În acest articol vei descoperi o metodă rapidă și eficientă prin care îți poți crea propriul site și care nu presupune costuri exagerate sau o experiență îndelungată în programare.

Dacă vei căuta chiar în acest moment cele mai bune soluții pentru a crea un site online, printre rezultatele de top se va număra cu siguranță platforma ,,Wordpress”. Deoarece știm că informațiile găsite online sunt vaste și nu prezintă întotdeauna toate punctele forte sau slabe ale unui produs sau serviciu, ne-am propus să îți oferim puțină claritate cu privire la ce reprezintă defapt această platformă, ce are de oferit, și cum poate reprezenta o soluție rapidă, eficientă și economică pentru crearea unui site.

Succesul platformei WordPress este dovedit în primul rând prin faptul că un procent de aproximativ 40% din totalitatea website-urilor din lume se bazează pe acest tool, indiferent că ne referim la bloguri, site-uri de prezentare sau la cele cu un aspect și funcții mai complexe, cum ar fi ,,The New Yorker”. Astfel, s-a dat startul unei noi “ere digitale” în care evoluția internetului a facilitat crearea și administrarea site-urilor și de către cei care nu sunt specializați în domeniul programării. 

Totuși, site-urile statice continuă să dețină și ele un procent, iar acest lucru este datorat în principiu lipsei de research sau răspândirii unor știri false de către cei care se ocupă cu așa-zisa “mentenanță” a acestor site-uri costisitoare și dificil de administrat! Cu toate acestea, noi suntem aici pentru a-ți dezvălui câteva secrete care te vor ajuta să pui bazele unui site WordPress și care nu vor presupune costurile creării unui site standard, mulțumită faptului că procesul nu pornește de la 0, ci de la structuri preexistente, template-uri sau diferite teme.

Așa este, te ajutăm să economisești și, în același timp, să ai parte de un produs final pe măsura așteptărilor tale!

Deci, ce înseamnă mai exact WordPress?

Ca să îți oferim o explicație cât mai clară asupra ceea ce înseamnă defapt WordPress, dat fiind faptul că este un termen folosit în mai multe circumstanțe, iată ceea ce trebuie să știi: putem vorbi despre WordPress ca platformă de blogging și ca tehnologie CMS, abreviere pentru Content Management System.

În primul rând, această platformă și-a câștigat notorietatea în rândul diferiților bloggeri, oferindu-le șansa de a-și creea propriul site sau blog unde să abordeze diverse subiecte de interes și să le împărtășească și cu restul utilizatorilor în mod gratuit și facil. Suntem convinși că ai întâlnit până în acest moment site-uri sub forma “www.cevanume.wordpress.com”. 

Unul dintre marile avantaje ale acestei platforme este reprezentat de interfața atractivă, precum și modul facil de utilizare, nu cu mult diferit de crearea de conținut în Microsoft Word. Astfel, orice persoană pasionată de scris poate utiliza cu ușurință WordPress, însă trebuie să îți scoatem în evidență 2 aspecte care s-ar putea să nu fie foarte favorabile. Primul ar fi faptul că domeniul .wordpress.com ar putea să dea impresia unui site nu foarte profesional, al doilea aspect fiind reprezentat de opțiunile limitate de personalizare a site-ului.

Acum, haide să eliminăm orice urmă de confuzie cu vedere la WordPress ca CMS (Content Management System)

Observând evoluția rapidă a platformei, lăsând în urmă chiar și Blogspot de la Google în ceea ce privește platforma destinată blogging-ului, creatorii WordPress și-au propus să extindă accesibilitatea la platformă pentru orice utilizator, transformând-o astfel în open source. Prin urmare, orice persoana care dorește crearea unui site îl poate dezvolta și modifica pe codul WordPress, indiferent de tipul website-ului sau de domeniu. 

Utilizarea de către tot mai multe persoane a platformei a dus și la optimizarea constantă a serviciului, similar cazului Wikipedia. WordPress oferă posibilitatea creării unei game variate de website-uri, cum ar fi cele de prezentare, site-uri dinamice, magazine online sau Ecommerce, pagini dedicate anumitor subiecte de interes și multe altele!

Pentru a pune lucrurile într-o perspectivă cât mai clară, ceea ce face ca platforma WordPress să fie la atât de mare căutare printre utilizatori este interfața prietenoasă și atractivă, atribuită oricărui tip de cod care stă la baza website-ului, fie că vorbim de HTML, CSS sau JavaScript. Așadar, ai posibilitatea de a achiziționa propriul domeniu și de a instala WordPress pe el, fapt ce facilitează  un design plăcut și crearea de conținut!

Indiferent de cum dorești să-ți configurezi site-ul, este de ajuns să apeși un singur buton și să nu mai fie nevoie de a modifica linii de cod care pentru majoritatea persoanelor reprezintă un domeniu complet străin! Să ne facem înțeleși, nu spunem că WordPress nu necesită deloc aptitudini de programare, ci că acestea pot fi realizate în mod intern de către orice firmă, fără a fi nevoie externalizarea către alte companii specializate în acest domeniu.

WordPress vs Website-urile statice

Pentru a face o diferențiere cât mai clară între WordPress și Website-urile statice, cel mai bun mod este prin menționarea câtorva dintre beneficiile fiecărei variante, precum și a situațiilor în care alegerea realizării unui site în WordPress nu e chiar cea mai inteligentă alegere!

Prin urmare, un factor important care te poate ajuta să decizi varianta potrivită pentru a-ți crea site-ul este tipul business-ului tău și mai ales cât de mare este compania pe care o conduci! Altfel spus, firmele gigant precum eMag sau alte tipuri de site-uri ce găzduiesc magazine care funcționează aproape exclusiv online,  este logic că au nevoie un de website static și profesional, precum și de o echipă de specialiști în spate care să se asigure că totul funcționează corespunzător. Dacă însă deții o afacere locală, care se află încă în dezvoltare și îți dorești un magazin online de dimensiuni reduse, WordPress devine cea mai fiabilă soluție din multe puncte de vedere!

Nu este de mirare că o parte considerabilă din site-urile existente în mediul online astăzi și care au o audiență semnificativă, au la bază platforma WordPress. Chiar și business-urile mari care au creat o mulțime de tool-uri bazate pe tehnologii avansate, precum instrumente online de o complexitate mare și tot felul de analytics, au construit interfața website-ului cu ajutorul WordPress!

Care este motivul principal?

Cele mai importante avantaje WordPress sunt strâns legate de modul simplu de utilizare, investiția financiară pe care o presupune, eficiența sa, dar și alte aspecte pe care le poți descoperi mai jos:

Interfață atractivă și economică

Suntem convinși că dacă ai avea de ales între ceea ce se află ,,în spatele” unui website și interfața WordPress, ai opta cel mai probabil pentru cea de-a doua varianta, asta, desigur, dacă nu ai aptitudini de programare!

Mai mult, alegând construirea unui website static va presupune că orice modificare va necesita intervenția echipei care s-a ocupat de întregul proces și, automat, o cheltuială în plus. WordPress, pe de altă parte, îți permite să faci orice schimbare într-un mod mult mai facil, fie că e vorba despre publicarea unui nou articol sau adăugarea unui produs sau serviciu.

O metodă ieftină de construire a unui website

După cum am specificat și mai sus, WordPress devine un tool eficient dar și care presupune costuri reduse atunci când vrei să ai propriul website. De ce? În primul rând, nu necesită construirea site-ului de la 0, ci de la un template prestabilit. Prin urmare, prețul scade considerabil și este mult mai avantajos decât în cazul unui website construit prin HTML sau CSS (care, apropo, utilizează aceleași limbaje folosite de WordPress).

Cu toate acestea, există o fluctuație a costurilor chiar și în cazul site-urilor construite prin WordPress, din moment ce pot exista variații în ceea ce privește conținutul, mărimea proiectului, funcțiile încorporate, prezența imaginilor și multe alte aspecte. În acest caz, prețurile pot fi cuprinse între 1500-2000 RON pentru site-urile de prezentare, simple, și pot ajunge chiar și la costuri de mii de euro pentru cele mai avansate! De exemplu, un site de 5000 de euro poate permite automatizarea întregului business și va funcționa impecabil!

Posibilitate de configurare a site-ului cu ușurință

Deoarece platforma WordPress dispune de tehnologie open source, a fost posibilă crearea de module ce permit adăugarea de diverse funcții benefice și care te pot ajuta să-ți configurezi website-ul cu ușurință. Astfel, poți integra funcții precum platforme de social media, newsletter, link-uri, slidere, magazine online sau diferite efecte, toate acestea în mod rapid și direct de către tine! Aceste așa-zise ,,module” sau, în engleză, ,,plugins”, îți oferă posibilitatea de a-ți configura site-ul în orice manieră dorită de către tine și în mod gratuit! De exemplu, Elementor reprezintă un ,,plugin”, mai exact un page builder,  care te poate ajuta să salvezi o grămadă de timp datorită multiplelor teme predefinite. Tot ce trebuie să faci este să îl instalezi în site-ul tău WordPress și vei beneficia de o mulțime de funcții avansate, asemănătoare celor existente în cazul website-urilor statice.

Totodată, răspunsurile la orice eventuală situație apărută sunt la o căutare distanță! Deoarece s-a format o adevărată comunitate de programatori care au lucrat și au dezvoltat platforma, multe dintre probleme sunt deja cunoscute și cel mai probabil au și o soluție, așa că WordPress este constant actualizată după cele mai recente trenduri în domeniu privind securitatea, ultimele tehnologii, și multe alte aspecte.

O variantă rapidă de creare a unui website

În special dacă nu preferi ceva sofisticat sau o interfață complexă, site-ul tău poate fi gata chiar într-o perioadă de 2-3 zile, mai ales dacă dispui deja de conținut. Totuși, nu spunem că întregul proces nu se poate întinde pe o perioadă puțin mai lungă, în special dacă apar tot felul de probleme de comunicare dar și așa, tot va necesita mai puțin timp decât dezvoltarea unui website static de la 0.

Optimizare SEO

WordPress prezintă o flexibilitate mare atunci când vorbim despre SEO. Această platformă prezintă o structură ce îți permite optimizarea titlurilor, descrierilor, astfel încât să fie foarte ușor de înțeles de către Google. Prin urmare, nu va fi nevoie să folosești coduri pentru a permite site-ului tău să fie vizibil, ci acest lucru se întâmplă în mod automat. Astfel, ai șansa ca site-ul tău să se regăsească în topul căutărilor Google și, prin urmare, să fie descoperit cu ușurință de potențiali clienți sau utilizatori interesați de conținutul pe care îl prezintă.

Permite integrarea cu ușurință a oricărui tool

Așa este, WordPress îți permite să integrezi o gamă largă de instrumente externe, care te pot ajuta să fii la curent cu tot felul de statistici cu privire la site-ul tău și la utilizatorii care l-au accesat. Acest lucru poate fi realizat prin crearea unui cont gratuit pe Google Analytics și tot ce îți rămâne de făcut este să dai copy-paste unui script.

Același lucru este valabil și în cazul diferitelor instrumente de măsurare sau oricărui alt tool care facilitează descoperirea clienților. Aproape toate tipurile de softuri prezintă în ziua de azi integrare cu WordPress, dată fiind ,,uzabilitatea” acestei platforme, indiferent că e vorba despre softuri de facturare, de tip CRM, de management al stocurilor, toate acestea contribuie în mod eficient la crearea unui site cu o funcționalitate optimă!

Configurat pentru dispozitivul mobil

Cele mai recente modificări aduse algoritmului Google au condus la penalizarea în rezultatele de căutare a acelor site-uri care nu sunt configurare pentru dispozitivul mobil. De ce mai exact se întâmplă acest lucru? 

Într-o eră a digitalizării și în care majoritatea oamenilor petrec în medie 3h pe telefonul mobil, o mare parte dintre căutări sunt realizate direct de pe acest dispozitiv. Prin urmare, dacă website-ul tău nu este optimizat și pentru aceste device-uri portabile, cei mai mulți dintre utilizatori se vor reprofila către acele site-uri care le oferă  această posibilitate.

Recent, cea mai mare parte dintre template-urile predefinite pentru construirea site-urilor în WordPress prezintă configurare și pentru mobil iar astfel, nu mai necesită o muncă suplimentară pentru a-ți optimiza site-ul. Acest lucru se aplică și pentru diversele tipuri de motoare de căutare, temele fiind optimizate de membrii comunității pentru orice situație, iar tot ce îți rămâne ție de făcut este să-ți creezi site-ul așa cum îți place. Pe de altă parte, dacă optezi pentru un website static, cea mai mare parte din timpul investit va fi alocat procesului de ,,debugging” sau verificării erorilor în diverse circumstanțe.

În ce situații nu ar trebui să optezi pentru WordPress?

Chiar dacă prezintă o mulțime de avantaje în ceea ce privește utilizarea facilă și interfața prietenoasă, există anumite situații în care crearea unui site cu ajutorul WordPress nu este cea mai eficientă soluție! Ca orice altă platformă, prezintă anumite ,,lacune” sau dezavantaje, unul dintre ele fiind dat de faptul că încorporează o serie de elemente care nu ajută în mod special în orice situație sau orice website. 

În plus, dacă dorești sau ai nevoie de un website personalizat în totalitate și adaptat companiei sau afacerii tale, mai ales în ceea ce privește diferitele funcții, crearea unui website static poate reprezenta o variantă mai potrivită. Astfel, întreaga structură a site-ului va fi proiectată conform cerințelor tale și nu va prezenta alte elemente și funcții care nu servesc pentru niciun scop. Totodată, dacă deții un magazin online cu peste 10.000 de produse, vei avea nevoie de soluții mai rapide și mai eficiente, WordPress găzduind cu succes magazine mai mici și dovedindu-și cea mai mare eficiență în scopul pentru care a fost creată, și anume o platformă de blogging!

Prin urmare da, WordPress poate fi un tool extrem de benefic pentru business-urile aflate la început de drum sau pentru afacerile locale care nu necesită funcții avansate. Cu toate acestea, website-urile statice rămân o variantă profesională și cu o funcționalitate ridicată atunci când vorbim despre companii mari a căror activitate principală se desfășoară exclusiv online.

Câteva “misconcepții” legate de WordPress

Dată fiind notorietatea acestei platforme, în mediul online circulă desigur și o mulțime de așa-zise ,,fake news” sau mituri cu privire la WordPress. Iată câteva dintre cele mai comune păreri eronate și de ce considerăm noi că nu reflectă întocmai adevărul:

  1. ,,Orice utilizator poate crea un website în WordPress, e la mintea cocoșului”

Această afirmație nu este întru totul falsă, dat fiind modul facil de utilizare a platformei și ușurința pe care o presupune în crearea unui website. Cu toate acestea, nu trebuie să confundăm un site ,,basic”, de prezentare, cu unul mai avansat și care presupune alte tipuri de setări și configurări! 

Astfel, un template ales pentru un anume site, ar putea să contribuie la un aspect nepotrivit și neprofesional când este aplicat unui website mai complex, care conține numeroase imagini și alt tip de conținut. Lăsând interfața de-o parte, ceea ce este cu adevărat important este partea care se află în spatele site-ului. În acest caz, recomandarea noastră este de a apela la o persoană specializată în lucrul cu WordPress, și nu la cineva care deține informații incomplete și 0 experiență. De ce? Pentru o bună funcționare a site-ului este necesară realizarea unui research în vederea siguranței modulelor, setării modului de optimizare SEO, precum și al altor aspecte esențiale.

Mai mult, imaginile trebuie să prezinte dimensiunile corespunzătoare, astfel ca site-ul să poată fi utilizat în mod rapid și fără probleme. Tocmai din acest motiv, nu trebuie să te bazezi pe o singură persoană care nu deține skill-urile necesare, ci mai degrabă să apelezi la o companie care are o echipă specializată și cu experiență dovedită în acest domeniu.

În cele din urmă, e la latitudinea ta cât de mult îți dorești să investești în website-ul tău dar chiar și așa, optând pentru un site în WordPress, realizat de o echipă profesionistă, reprezintă o soluție mult mai ieftină decât crearea unui website static de la 0.

  1. ,,WordPress este o platformă riscantă”

Probabil una dintre cele mai răspândite afirmații false cu privire la WordPress, în special de către cei care nu au folosit sau testat vreodată platforma. Chiar dacă s-a format o întreagă comunitate de utilizatori specializați în WordPress, adesea, pe forumurile dedicate acestui subiect apar așa numitele “riscuri de securitate” WordPress. Chiar dacă uneori pot exista anumite probleme, la fel ca în cazul multor altor platforme, ideea de bază este că ai parte de  o mulțime de utilizatori experimentați și care te pot ajuta să rezolvi rapid orice disfuncționalitate, multe dintre riscuri fiind sesizate din timp și eliminate înainte ca oamenii să înceapă să le exploateze!

Dacă ar fi să punem lucrurile într-o altă perspectivă, ce se întâmplă atunci când site-ul tău este supus la astfel de riscuri și ești complet străin de problemă? Cum aflii la ce amenințări ești expus? Aici intervine un alt avantaj major WordPress și anume faptul că dispune de soluții și firme specializate pe astfel de studii și teste de securitate, pentru a face utilizatorii conștienți de asemenea probleme. 

În același timp, WordPress prezintă o mulțime de actualizări în vederea soluționării problemelor de securitate, iar tu ești la un click distanță de a le descoperi.

  1. ,,WordPress nu prezintă funcție de Ecommerce”

O altă știre falsă cu privire la WordPress și care cel mai probabil a pornit de la faptul că această platformă a fost inițial destinată exclusiv blogging-ului și creării de conținut scris. Cu toate acestea, odată cu evoluția platformei, s-a dezvoltat CMS, mai exact Content Managament System, permițându-i oricărui utilizator să configureze site-ul pentru absolut orice fel de scop.

Astfel, datorită unei comunități mari și implicate în întregul proces de eficientizare a platformei, în prezent ai șansa de a deschide un magazin online prin care poți vinde o gamă largă de produse, sau poți încărca materiale PDF informative la care pot avea acces și alți utilizatori, datorită manevrării facile pe care o presupune WordPress.

  1. ,,WordPress nu-și mai dovedește eficiența atunci când website-ul ia amploare”

Încă un mit care a luat naștere din faptul că WordPress a reprezentat la început o platformă pentru blogging, și nu pentru ceea ce oferă în ziua de astăzi. Prin urmare, din lipsa de informare și experiență, mulți dintre utilizatori consideră că nu ar putea face față unui website de o complexitate mare și totuși, este un tool folosit de o mulțime de companii mari și multinaționale, având o rată ridicată de succes. Ca să fim și mai clari, în cazul în care website-ul tău nu mai este funcționabil din cauza traficului ridicat, această problemă ține mai mult de hostingul tău, ci nu de WordPress.

O altfel de încheiere

Așadar, să optezi pentru WordPress sau nu? Asta este întrebarea, iar răspunsul este cum nu se poate mai simplu: dacă îți dorești să creezi un site de prezentare, un magazin online cu cel mult 10.000 de produse, un site portofoliu, un blog sau orice alt tip de website care nu presupune costuri extrem de ridicate, WordPress este alegerea ideală! Îți punem la dispoziție cursuri avansate care te pot ajuta să înveți WordPress în mod practic și util, astfel încât să deții skill-urile și informațiile necesare pentru a-ți construi singur site-ul în WordPress și pentru a-i asigura mentenanța corespunzătoare în timp.

Învață să construești un site în 2 săptămâni!

Încă nu ești convins de utilitatea acestui curs?

Ai întrebări suplimentare sau ai vrea să afli mai exact cum te poate ajuta cursul?

Lasă-ne datele tale de contact și un consultant te va contacta în intervalul selectat de tine pentru a povesti mai multe.